Regionalna radionica u okviru spatial II projekta

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Agencije za zemljišnu upravu i kartografiju Holandije (Kadaster) u periodu od 6-8.03.2024. godine u Mostaru održana je regionalna radionica u sklopu SPATIAL II projekta s ciljem jačanja profesionalnog pristupa informacijama o zemljištu na području Zapadnom Balkanu. Na radionici su učestvovali predstavnici katastarsko-geodetskih uprava/agencija Zapadnog Balkana.

Tema ovogodišnje radionice je „Prikupljanje podataka i strategije dijeljenja podataka“ a uključivala je prezentacije koje se odnose na potencijal daljinske detekcije i snimaka iz zraka za različite aplikacije kao što su mapiranje i detekcija objekata u svrhu prikupljanja podataka o zgradama. Razne tehnike (vještačka inteligencija, oblaci tačaka, 3D vizualizacija. Također razgovaralo se i o strategijama za dijeljenje geopodataka, npr. standardi, rješenja zasnovana na oblaku, cyber sigurnost, usluge i sl.

Svrha radionice je razmjena iskustava agencija, jer se mnoge od njih suočavaju sa istim ili sličnim izazovima prilikom kreiranja prostornih podataka, a upravo su ti izazovi i njihova rješenja ključni elementi za uspješno upravljanje prostornim podacima.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove

Radno vrijeme: 08:00 - 16:00
Kontakt telefon: 033/712-616
E-mail: ipp.fbih@fgu.com.ba

Hamdije Kreševljaković br.96

Sarajevo 71000

©FGU 2024, All rights reserved.