Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

U cilju unapređenja oblasti infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine (IPP FBiH), te izgradnje kapaciteta, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je uz pomoć proračunskih sredstava osigurala i realizirala tri ciklusi obrazovanja: Osnovni, Napredni i INSPIRE/ IPP trening. Za izvođenje ovih edukacija odabrana je tvrtka Gauss d.o.o. Tuzla, koja ima bogato iskustvo u izgradnji kapaciteta u oblasti IPP-a i prostornih podataka općenito.

Osnovni cilj je stecanje kompetencija u području upravljanja prostornim podacima, njihove pripreme, prikaza i dijeljenja, kao i stjecanje osnovnih znanja kada je u pitanju infrastruktura prostornih podataka. Na navedenim edukacijama sudjelovali su predstavnici 24 ustanove/javne tvrtke koje su prepoznate kao subjekti IPP-a.

Institucije koje su pohađale obuku u organizaciji FGU su: Federalni zavod za geologiju, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačka županija, Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni zavod za prostorno planiranje i Bihać, Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo, Kantonalni zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa Srednjobosanskog kantona, Ured za borbu protiv Korupcija i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo trgovine, Agencija za vodno područje rijeke Save, Agencija za vodno područje mora Jadranskog mora, Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, Uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Srednjobosanski kanton, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, JP Ceste Federacije BiH BiH i Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Sarajevogas.

Na kraju svake održane edukacije provedena je evaluacija stečenog znanja u sklopu koje su polaznici mogli iznijeti svoja zapažanja tijekom edukacije, uključujući sadržaj edukacije, metodologiju i sve ostalo. Pregledom ispunjenih obrazaca za ocjenu edukacija može se zaključiti da je edukacija uspješno provedena i da je zadani cilj ispunjen.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nastavit će ulagati u obuku i usavršavanje svojih uposlenika, kao i uposlenika drugih institucija, kako bi se u budućnosti osigurala bolja upotreba prostornih podataka.