Usvojena Provedbena pravila za popunjavanje registara IPP FBiH i Provedbena pravila za metapodatke IPP FBiH

Usvojena Provedbena pravila za popunjavanje registara IPP FBiH i Provedbena pravila za metapodatke IPP FBiH

Vijeće za infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH je na redovnoj 42. sjednici održanoj u Sarajevu 04.09.2024. godine usvojilo Provedbena pravila za popunjavanje registara IPP FBiH i Provedbena pravila za metapodatke IPP FBiH.

Usvajanjem Zakona o infrastrukturi prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 55/21) stvoreni su preduslovi i potreba za izradu podzakonskih propisa koje na prijedlog Koordinacionog tijela donosi Vijeće IPP FBiH. Zakonski osnov za donošenje ovih provedbenih pravila je član 12., 13. i član 14. Zakona o IPP FBiH koji predviđaju donošenje provedbenih propisa kojima će se definirati metapodaci i tehnički uslovi interoperabilnosti, harmonizacija i dijeljenje izvora prostornih podataka.

Provedbenim pravilima za popunjavanje registara IPP FBiH uređuje se postupak unosa podataka u Registre infrastrukture prostornih podataka. Tehnički dio provedbe ovih pravila, detaljniji naputci i pojašnjenja sadržana su Uputama za ispunjavanje Registra subjekata i Registra izvora IPP, koje također usvaja Vijeće IPP FBiH i čine sastavni dio ovih Provedbenih pravila.

Provedbenim pravilima za metapodatke IPP FBiH propisuju se kriteriji, norme i način prema kojem se dokumentiraju i razmjenjuju metapodaci subjekata infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine, a uključuju i Upute za popunjavanje Kataloga metapodataka IPP FBiH, Profil metapodataka, Specifikaciju za metapodatke IPP FBiH i Rječnik za metapodatke IPP FBiH.

Usvajanjem ovih podzakonskih propisa, subjekti IPP FBiH, Koordinaciono tijelo, kao i korisnici prostornih podataka ostvaruju značajne prednosti. Za subjekte IPP FBiH, ova pravila pružaju jasne smjernice o tome kako dosljedno unositi podatke u registre, čime se osigurava standardizacija i kvalitet podataka na nivou cijele Federacije. Koordinacionom tijelu omogućava se efikasnija koordinacija i nadzor nad unosom podataka, kao i lakše upravljanje registrima i metapodacima. Korisnici podataka, s druge strane, dobivaju pristup bolje organiziranim i pouzdanim prostornim podacima, što olakšava njihovu upotrebu i analizu. Provedbena pravila jačaju interoperabilnost i harmonizaciju podataka, olakšavajući njihovo dijeljenje i korištenje među različitim institucijama.

Ova pravila će biti objavljena u službenim glasilima FBiH i na službenoj web stranici IPP FBiH, čime će se osigurati transparentnost i dostupnost svim zainteresovanim stranama.

Održana četrdeset druga sjednica Vijeća IPP FBIH

Održana četrdeset druga sjednica Vijeća IPP FBIH

Dana 04. septembra 2024. godine održana je četrdeset druga sjednica Vijeća IPP FBiH u prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Na sjednici Vijeća su razmatrane naredne tačke dnevnog reda:

  1. Utvrđivanje dnevnog reda 42. sjednice Vijeća IPP FBiH;
  2. Usvajanje Zapisnika sa prethodne 41. sjednice Vijeća IPP FBiH;
  3. Informacija o realizaciji Plana rada na uspostavi, održavanju i razvoju IPP FBiH za 2024. godinu;
  4. Informacija o statusu aktivnosti radnih grupa od prethodne sjednice;
  5. Usvajanje Provedbenih pravila za popunjavanje registara IPP;
  6. Usvajanje Provedbenih pravila za metapodatke IPP FBiH;
  7. Informacija o novom donatorskom projektu Kraljevine Holandije;
  8. Informacija o planiranom održavanju 5. konferencije „Dani IPP Federacije BiH“;
  9. Razno.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je kao Koordinaciono tijelo IPP FBiH pripremila informacije članovima Vijeća o provedbi Plana rada na uspostavi, održavanju i razvoju IPP FBiH za 2024. godinu. U skladu sa Strategijom IPP-a za period 2023-2027. godine i akcionim planom za 2024. godinu nastavilo se sa aktivnostima vezanim za povećanje broje subjekata i dostupnih izvora kako bi se podignuo nivo dostupnosti te interoperabilnosti prostornih podataka.

Usvajanjem Zakona o IPP FBiH stvoreni su uslovi i potreba za izradu podzakonskih propisa. Tokom 2024. godine kroz realizaciju ovog Plana uz podršku radnih grupa IPP razvijao se formalni okvir odnosno provedbeni propisi sukladno članu 14. Zakona o IPP. Na 42. sjednici je Vijeće IPP-a usvojilo Provedbena pravila za popunjavanje Registara infrastrukture prostornih podataka i Provedbena pravila za metapodatke IPP Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove

Radno vrijeme: 08:00 - 16:00
Kontakt telefon: 033/712-616
E-mail: ipp.fbih@fgu.com.ba

Hamdije Kreševljaković br.96

Sarajevo 71000

©FGU 2024, All rights reserved.