Uvodna riječ

Zvanična internet stranica Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH namijenjena je svim čitateljima koji žele znati više o prostornim podacima i infrastrukturi prostornih podataka (IPP). Obzirom na činjenicu da je 80% informacija povezano s nekom prostornom komponentom, prostorni podaci i njihova distribucija postaju od općeg interesa. Sve veći zahtjevi korisnika kao i sve veće količine prostornih podataka obzirom na moderne tehnologije njihovog prikupljanja, potaknule su izgradnju cjelovitih sustava za upravljanje prostornim podacima, poznatijih kao infrastrukture prostornih podataka ili geoinformacijske infrastrukture. 

Prostorni podaci svuda su oko nas, iako to često ne primjećujemo, pomažu nam izvršavati svakodnevne zadaće I poslove, prate nas u našim društvenim aktivnostima te povećavaju vrijednost ostalih informacija koje nas okružuju.

Zbog svoje temeljne vrijednosti, prostorne podatke trebaju gotovo sve gospodarske grane i znanstvene discipline te prostorni podaci,upravljanje njima, njihova razmjena i korištenje čine jednu od osnova razvoja društva. Bez infrastrukture postojimo kao zasebni pojedinci, dok s infrastrukturom postojimo kao zajednica. Stoga nam infrastruktura prostornih podatka omogućuje stvaranje zajednice proizvođača i korisnika prostornih podataka.

Upravo stoga, želja nam je da korisnici steknu osnovna znanja o vrijednosti prostornih podataka i infrastrukturi prostornih podataka. Temeljna svrha je da se sudionicima IPP-a (subjektima IPP-a i korisnicima) prenesu poruke o važnosti prostornih podatka razvoju IPP-a i značaju.

 

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovnsko pravne poslove
i predsjednik Vijeća infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH,

Željko Obradović, dipl. ing. geod.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove

Radno vrijeme: 08:00 - 16:00
Kontakt telefon: 033/712-616
E-mail: ipp.fbih@fgu.com.ba

Hamdije Kreševljaković br.96

Sarajevo 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.