Održana 5. konferencija "Dani infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH"

Peta po redu Konferencija “Dani Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine“ održana je u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove kao koordinacijskog tijela Infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH, u Neumu 17. i 18.10.2024. godine, a sve uz potporu Švedskog donatorskog projekta DELEF.

Konferencija je predstavljala jedinstvenu prigodu za okupljanje svih subjekata u području infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH, kao i drugih zainteresiranih strana, međunarodnih predstavnika, akademskog sektora, te forum za razgovor, razmjenu mišljenja, iskustava, primjera dobre prakse kao i pregled aktualnosti u Federaciji BiH na predmetnom području.

Organiziran je zanimljiv i stručan program Konferencije koji je podijeljen u dva radna dana te organiziran u 4 radne sesije, a 5. sesija je bila u formi panel diskusije na temu “Perspektiva infrastrukture prostornih podataka: Digitalna transformacija i ekološka održivost”. Kada su u pitanju uvodna obraćanja, prisutnima su se obratili Predsjedavajući Vijeća za Infrastrukturu prostornih podataka i ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove gosp. Željko Obradović, predstavnik Švedske razvojne agencije, gosp. Nedim Bukvić, te Federalni ministar prostornog uređenja, gosp. Željko Nedić.

Na ovogodišnjoj Konferenciji je sudjelovalo oko 100 sudionika iz 58 različitih institucija, kako domaćih tako i međunarodnih, akademskih institucija i privatnog sektora.

Podsjetimo, glavni cilj infrastrukture prostornih podataka jeste stvoriti preduvjete da se prikupe svi prostorni podaci na jednom mjestu, opišu metapodacima, inventariziraju i učine dostupnim. Izgradnja kapaciteta, edukacije i širenje svijesti su neizostavne aktivnosti kada je u pitanju infrastruktura prostornih podataka, a Konferencija predstavlja jedan vid realizacije istih.

Povezivanje različitih informacija koje su prostorno definirane omogućuje korisnicima provoditi kompleksne pretrage i analize te povezivanje pojave u prostoru, čime se ostvaruju pretpostavke za moderno upravljanje prostorom i prostornim resursima.

U nastavku donosimo zaključke sa ovogodišnje Konferencije, dok će galerija slika i repozitorij prezentacija biti objavljeni narednih dana.

Zaključci sa konferencije:

  1. Sudionici konferencije „5. dani Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine“ izražavaju zahvalnost koordinacijskom tijelu IPP FBiH za izvrsnu organizaciju i osiguranje relevantnog i stručnog sadržaja konferencije, prepoznajući time važnost kvalitetnih događaja za promociju održivog razvoja stručne zajednice.
  2. Sudionici ističu zadovoljstvo zbog kontinuirane organizacije promotivnog i edukativnog sadržaja na polju IPP kao ključnog faktora u jačanju međuinstitucionalne suradnje i razmjene stručnih znanja i informacija.
  3. Kroz aktivnosti Koordinacijskog tijela IPP FBiH i subjekata ostvaren je značajan napredak u razvoju infrastrukture prostornih podataka. Uspostavljen je zakonodavni okvir, modernizirani su alati za upravljanje prostorom, a dostupnost prostornih podataka i metapodataka znatno je unaprijeđena. Poseban fokus stavljen je na edukaciju stručnog kadra i podizanje kapaciteta institucija kroz projektne aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem korištenju prostornih podataka u javnom i privatnom sektoru, te podršci održivom razvoju i ekološkoj održivosti.
  4. Provođenje projekta GIVE Svjetske banke: Sudionici prepoznaju važnost planiranog provođenja GIVE projekta u jačanju infrastrukture prostornih podataka. Ovaj projekt će pružiti ključnu podršku institucijama i organizacijama u dostizanju potrebne razine uključenosti u aktivnosti IPP FBiH, posebno kroz jačanje njihove IKT opremljenosti, opremljenosti modernim alatima i znanjima potrebnim za učinkovito sudjelovanje u ovom procesu. Pozivaju se sve institucije da se aktivno uključe u provođenje projekta, koji predvodi i koordinira Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kako bi se zajedno osigurao napredak prema održivom upravljanju prostorom i resursima.
  5. Transparentnost, točnost i pouzdanost prostornih podataka prepoznati su kao osnovni faktori za održivi razvoj i zaštitu okoliša. Precizni podaci omogućavaju odgovorno planiranje i dugoročno očuvanje prirodnih resursa.
  6. Uspješni primjeri korištenja prostornih podataka pokazuju važnost integracije različitih tehnologija za učinkovito praćenje i upravljanje okolišem. Razmjena znanja i iskustava među institucijama, i drugim subjektima IPP-a ključna je za jačanje kapaciteta za korištenje prostornih podataka u zaštiti okoliša. Primjeri iz prakse potvrđuju da prostorni podaci igraju ključnu ulogu u razvoju strategija za održivu upravljanje resursima i otpornost na klimatske promjene.
  7. Uloga akademskog sektora: Zaključeno je da akademska zajednica ima ključnu ulogu u razvoju infrastrukture prostornih podataka. Istraživanja i inovacije doprinose unapređenju tehnologija i metodologija, dok kroz obrazovanje novih kadrova pomažu se očuvanju relevantnosti IPP-a u eri brzih tehnoloških promjena. Preporučuje se jačanje suradnje akademskih institucija s javnim sektorom u razvoju novih rješenja.
  8. Sudionici su naglasili važnost uključivanja privatnog sektora u IPP, kako bi se osigurala komercijalizacija inovacija i tehnologija vezanih za prostorne podatke. Preporučuje se intenziviranje suradnje kako bi se iskoristile mogućnosti koje prostorni podaci pružaju u raznim sektorima, uključujući turizam, energetiku i gospodarstvo.
  9. Tijekom konferencije sudionici su istakli potrebu kontinuiranog dizanja razine svijesti svih sudionika ovog procesa te podizanja razine razmjene informacija, prijenosa znanja i mogućnosti postizanja novih razina aktivnosti, potičući tako održivi razvoj zajednice.
  10. Sudionici su istakli zahvalnost međunarodnim donatorskim akterima na dosadašnjoj podršci uspostavi i razvoju Infrastrukture prostornih podataka FBiH, te naglašavaju i daljnju potrebu suradnje sa donatorima i kreditorima u dizajniranju aktivnosti čija je svrha razvijanje infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH kao ključnog sudionika održivog razvoja.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove

Radno vrijeme: 08:00 - 16:00
Kontakt telefon: 033/712-616
E-mail: ipp.fbih@fgu.com.ba

Hamdije Kreševljaković br.96

Sarajevo 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.