ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ОСМА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 26.10.2023. године одржана је тридесет осма сједница Вијећа ИПП ФБиХ у оквиру затворене сесије на конференцији Дани инфраструктуре просторних података Федерације БиХ. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ СЕДМА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 30.08.2023. године одржана је тридесет седма сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ШЕСТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 26.06.2023. године одржана је тридесета шеста сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа сукладно Рјешењу Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ПЕТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 25.04.2023. године одржана је тридесета пета сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ЧЕТВРТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 22.02.2023. године одржана је тридесет четврта сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ТРЕЋА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 20.12.2022. године одржана је тридесета трећа сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ. У односу на претходни сазив Вијећа, дана 15.12.2022. године на 342. сједници именован је нови члан Вијећа испред Федералног министарства правде од стране Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ДРУГА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 17.11.2022. године је одржана тридесет друга сједница Вијећа ИПП ФБиХ у оквиру конференције “3. Дани Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине”. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 30.08.2022. године одржана је тридесета сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 21.06.2022. године одржана је двадесет девета сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ОСМА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 19.04.2022. године одржана је двадесет осма сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ СЕДМА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Дана 23.02.2022. године одржана је двадесет седма сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ШЕСТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Двадесет шеста сједница Вијећа ИПП ФБиХ је одржана у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове 20. децембра 2021. године. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ПЕТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Двадесет пета сједница Вијећа ИПП ФБиХ је одржана у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове 17. новембра 2021. године. Ово је уједно била прва конституирајућа сједница са новим сазивом Вијећа, у складу са Рјешењем Владе ФБиХ о именовању Вијећа за инфраструктуру просторних података Федерације Босне и Херцеговине од 03.11.2021. године.

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

Двадесет четврта сједница вијећа ИПП ФБиХ је одржана 7.7.2021. године. На сједници су учествовали чланови вијећа надлежних институција у складу са рјешењем Владе Федерације Босне и Херцеговине.

ДВАДЕСЕТ ТРЕЋА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Двадесет трећа сједница вијећа ИПП ФБиХ је одржана путем електроничких комуникацијских канала 23. фебруара 2021. године. На сједници су учествовали чланови вијећа надлежних институција у складу са рјешењем Владе Федерације Босне и Херцеговине.

ОДРЖАНА 22. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Двадесет друга сједница Вијећа за инфраструктуру просторних података Федерације БиХ је одржана путем електроничких комуникацијских канала 14.12.2020. године. На сједници су учествовали чланови Вијећа надлежних институција у складу са рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА 21. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Двадесет прва сједница Вијећа за инфраструктуру просторних података Федерације БиХ је одржана путем електронских комуникацијских канала 30.11.2020. године. На сједници су учествовали чланови Вијећа надлежних институција у складу са рјешењем Владе Федерације БиХ.

ОДРЖАНА 20. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Двадесета сједница Вијећа за инфраструктуру просторних података Федерације БиХ је одржана електронским путем 29.09.2020. године. На сједници су учествовали чланови Вијећа надлежних институција, у складу са рјешењем Владе Федерације БиХ.

Изградња капацитета у области Инфраструктуре просторних податка Федерације Босне и Херцеговине

У циљу изградње капацитета у области Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине (ИПП ФБиХ), Федерална управа за геодетске и имовинско правне послове (ФГУ) у плану рада за 2023. годину а уз помоћ буџетских средстава осигурала је едукацију упосленика субјеката ИПП ФБиХ за 2023. и 2024. годину, која ће се вршити путем квалифицираног пружатеља услуга с искуством у изградњи капацитета у подручју ИПП и просторних података опћенито. Као пружатељ услуга за изградњу овог вида одабрана је твртка ГАУСС д.о.о. Тузла.

КОНФЕРЕНЦИЈА „ДАНИ ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ“ - ДРУГА ОБАВИЈЕСТ

Обавјештавамо све судионике четврте по реду конференције „Дани Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине“, која се одржава у Хотелу Сунце у Неуму 26. и 27.10.2023. године, да је програм конференције објављен на интернет страници ИПП ФБиХ.

Обавијест о одржавању ИНСПИРЕ конференције 2023

Планирано је одржавање ИНСПИРЕ конференције у периоду од 28.-29.11.2023. године у Бриселу. Више информација је доступно на службеној интернет страници ИНСПИРЕ.

ОДРЖАН КИЦК ОФФ САСТАНАК ДЕЛЕФ ПРОЈЕКТА У БАЊОЈ ЛУЦИ

У Бањој Луци је 10.10.2023. године одржан кицк офф састанак везан за почетак имплементације ДЕЛЕФ пројекта (Дигитално унапређење управљања земљиштем за ЕУ будућност Босне и Херцеговине), а домаћин догађаја је била Републичка управа за геодетске и имовинско – правне послове РС.

XВ РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КАТАСТРУ И НИПП “НАПРЕДНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ИНТЕГРАЦИЈИ ГЕОПРОСТОРНИХ И ПОДАТАКА КАТАСТРА НЕПОКРЕТНОСТИ- ДОСТИГНУЋА И НАДОГРАДЊА“

XВ Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података под називом „Напредне технологије у интеграцији геопросторних и података катастра непокретности-достигнућа и надоградња“ је одржана у Београду, Србија од 4. до 6. септембра 2023. године у организацији Републичког геодетског завода.

РАДИОНИЦА "ИЗГРАДЊА КАПАЦИТЕТА СУБЈЕКАТА ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ"

Дана 08.06.2023. године у Сарајеву је одржана радионица са субјектима инфраструктуре просторних података (ИПП) у склопу Плана рада на успостави, одржавању и развоју инфраструктуре просторних података у 2023. години.

РАДИОНИЦА "ИЗГРАДЊА КАПАЦИТЕТА СУБЈЕКАТА ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ"

Дана 02.06.2023. године у Мостару је одржана радионица са субјектима инфраструктуре просторних података (ИПП) у склопу Плана рада на успостави, одржавању и развоју инфраструктуре просторних података у 2023. години.

ОДРЖАН ГЕОСПАТИАЛ ЊОРЛД ФОРУМ 2023 У РОТТЕРДАМУ, ХОЛАНДИЈА

У свом 14. издању, Геоспатиал Њорлд Форум (ГЊФ) је конференција за професионалце ангажоване у области геопросторних података и сродним секторима. ГЊФ је сарадничка и интерактивна платформа која показује колективну и заједничку визију глобалне геопросторне заједнице и представља годишње окупљање геопросторних стручњака и лидера који представљају цијели екосистем јавних политика, националних картографских агенција, предузећа из приватног сектора, мултилатералних и развојних организација, академских институција те великих крајњих корисника из државних предузећа и услуга грађанима.

Јавне консултације, Стратегија ИПП ФБиХ за период 2023. – 2027. године

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове (ФГУ) као координационо тијело инфраструктуре просторних података Федерације БиХ – ИПП ФБиХ (члан 26. Закона о инфраструктури просторних података Федерације БиХ (“Службене новине Федерације БиХ”, 55/21) и одговорна институција за израду Стратегије инфраструктуре просторних података Федерације БиХ сукладно одлуци Владе Федерације БиХ (В. број: 1077/2022 од 14.07.2022. године), покреће јавне консултације о стратешком документу у склопу израде Стратегије инфраструктуре просторних података Федерације БиХ 2023. – 2027.

Јавне конзултације везано за израду Стратегије ИПП ФБиХ - Студија почетног стања

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове (ФГУ) као координационо тијело инфраструктуре просторних података Федерације БиХ – ИПП ФБиХ (члан 26. Закона о инфраструктури просторних података Федерације БиХ („Службене новине Федерације БиХ“, 55/21) и одговорна институција за израду Стратегије инфраструктуре просторних података Федерације БиХ сукладно одлуци Владе Федерације БиХ, организира јавне конзултације у склопу израде Студије почетног стања (Ситуациона анализа) – Стратегија инфраструктуре просторних података Федерације БиХ.

Одржана конференција 3. Дани ИПП ФБиХ у Неуму

Конференција „3. Дани Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине“ је одржана у организацији Федералне управе за геодетске и имовинско – правне послове, координационог тијела Инфраструктуре просторних података у Федерацији БиХ, у Неуму 16. и 17.11.2022. године.

НОВИ УПРАВНИ ОДБОР ЕУРОГЕОГРАПХИЦСА

Током одржане Генералне скупштине Еурогеограпхицса у Сарајеву је изабран и нови Управни одбор за наредне двије године. Изузетна нам је част објавити да је један од чланова госп. Денис Табучић, помоћник директора Федералне геодетске управе који ће наредне двије године заступати интересе Босне и Херцеговине и региона унутар Управног одбора Еурогеограпхицса.

ОДРЖАНА ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ЕУРОГЕОГРАПХИЦС-А ЗА 2022. ГОДИНУ

Редовна Генерална скупштина ЕуроГеограпхицс-а, један од најзначајних догађаја у домену управљања просторним информацијама који сваке године традиционално окупља руководиоце (директоре) свих Европских геодетских управа, њихове блиске сараднике као и важне стручњаке из области управљања просторним информацијама је одржана у Сарајеву од 15. до 17.05.2022. године.

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДАН ИПП 2021“ У РОВИЊУ

Државна геодетска управа Републике Хрватске организовала је конференцију „Дан ИПП-а“ 20. октобра 2021. године у Ровињу, Република Хрватска. Овогодишња конференција је испратила актуелне теме из области инфраструктуре просторних података те предавања подијељена у двије сесије.

ЈАЧАЊЕ УПРАВЉАЊА ГЕОПРОСТОРНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА

Виртуална размјена знања под називом “Кориштење интегрираног оквира геопросторних информација“ одржати ће се раздобљу од 4. до 29. листопада/октобра 2021. године.
Онлине обука је замишљена у 4 семинара које организира Свјетска банка и Иницијатива Уједињених народа за глобално управљање геопросторним информацијама (УН-ГГИМ) а везани су за Интегрирани оквир геопросторних информација (ИГИФ).

ИНСПИРЕ КОНФЕРЕНЦИЈА 2021

14. ИНСПИРЕ конференција 2021. под називом „Према заједничком еуропском податковном простору еуропског зеленог плана за околиш и одрживост“ одржати ће се раздобљу од 25. до 29. листопада/октобра 2021. као онлине конференција. Главна је тема ИНСПИРЕ конференције 2021 прилагодба и искористивост ИНСПИРЕ-а у сврху остваривања Заједничког податковног простора Еуропске уније са зеленим отвореним подацима и Еуропског зеленог плана.

Пријаве ће бити отворене од 15. септембра/рујна 2021. године, а више о конференцији можете сазнати на официјелној wеб страници Конференције.

ОДРЖАН ЊЕБИНАР ГЛЕДЕ ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ИЗ ОБЛАСТИ ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

Федерална управа за геодетске и имовинско правне послове је у склопу пројеката које имплементира током 2021. године предвиђела едукације везане за изградњу капацитета из области инфраструктуре просторних података (ИПП) и укључивање што више субјеката и просторних података као и пратећих метаподатака у њеб апликације ИПП-а ФБиХ. Едукације су осигуране путем Холандског пројекта Спатиал ИИ.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ЕУРОГЕОГРАПХИЦСОМ

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Жељко Обрадовић и помоћник директора у сектору за управљање пројектима из програма јавних инвестиција госп. Денис Табучић су 3.12.2020. одржали састанак путем електронских канала за комуникацију са ново одабраном генералном секретарком и извршном директорицом ЕуроГеограпхицс-а госпођом Леом Бодоссиан.

ПОЗИВ ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ У АКТИВНОСТИМА У ОКВИРУ ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Вијеће ИПП ФБиХ закључком са 20. сједнице позива институције свих нивоа власти у ФБиХ, а које су задужене за просторне податке прописане Уредбом да приступе усклађивању властитих података како би се исти учинили интегралним дијелом ИПП ФБиХ. У том смислу, а у складу са Уредбом о ИПП ФБиХ неопходно је да институције ускладе и припреме податке и метаподатке из своје надлежности у складу са ИНСПИРЕ стандардима.

Јавне консултације, Дефиниције и детаљан опис тема просторних података Инфраструктуре просторних података у Федерацији БиХ

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове (ФГУ) као координационо тијело инфраструктуре просторних података Федерације БиХ – ИПП ФБиХ (члан 26. Закона о инфраструктури просторних података Федерације БиХ (“Службене новине Федерације БиХ”, 55/21) заједно са Вијећем ИПП ФБиХ, покреће јавне консултације везано за израду документа „Дефиниције и детаљан опис тема просторних података Инфраструктуре просторних података у Федерацији БиХ“.

Јавне консултације, Проведбена правила

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове (ФГУ) као координационо тијело инфраструктуре просторних података Федерације БиХ – ИПП ФБиХ (члан 26. Закона о инфраструктури просторних података Федерације БиХ (“Службене новине Федерације БиХ”, 55/21) заједно са Вијећем Инфраструктуре просторних података Федерације БиХ, покреће јавне консултације везано за израду поџаконских аката, односно нацрта Проведбених правила за попуњавање Регистара ИПП ФБиХ, Проведбених правила за метаподатке ИПП ФБиХ и пратећих прилога; Профил метаподатака ИПП ФБиХ и Спецификација за метаподатке ИПП ФБиХ.

УНАПРИЈЕЂЕН И РЕДИЗАЈНИРАН КАТАЛОГ МЕТАПОДАТАКА ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Нови Каталог метаподатака ИПП ФБиХ је пуштен у рад 6.3.2023. године. Наиме, у претходном је периоду активним радом Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове унапријеђена и редизајнирана њеб апликација Каталога метаподатака која представља приступну тачку за све метаподатке на територију Федерације БиХ. Њеб апликација представља дио Инфраструктуре просторних података Федерације БиХ (ИПП ФБиХ), а развија га и одржава Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове као Координационо тијело ИПП ФБиХ.

ДОМ НАРОДА ПАРЛАМЕНТА ФБИХ УСВОЈИО ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ИПП ФБИХ

Дом народа Парламента Федерације БиХ је на наставку 11. редовне сједнице одржане 28. јуна 2021. године усвојио Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације БиХ. Основа за израду Закона је Директива Европског парламента из 2007. године али су кориштена и искуства држава региона те држава нордијског региона.

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ИНФРАСТРУКТУРИ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ УСВОЈЕН НА РЕДОВНОЈ СЈЕДНИЦИ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ПАРЛАМЕНТА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине је једногласно усвојен на 21. редовној сједници Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине 27.4.2021. године. Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Жељко Обрадовић је представио приједлог Закона те нагласио важност и предности усвајања приједлога Закона.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ИНФРАСТРУКТУРИ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФБиХ

Влада Федерације БиХ је на 258. сједници одржаној 11.03.2021. године утврдила Приједлог закона о инфраструктури просторних података (ИПП) ФБиХ и упутила исти Парламенту ФБиХ. Наиме, тренутно је у ФБиХ ова област уређена Уредбом о инфраструктури просторних података из 2014. године а нови закон је утемељен на Директиви Европског парламента и Вијећа од 14. марта 2007. године којом је успостављена Инфраструктура просторних података у ЕУ.

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИНФРАСТРУКТУРИ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Јавна расправа о Нацрту закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине је одржана у сарадњи са Федералним министарством просторног уређења као обрађивачем Нацрта закона, у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове 17. новембра 2020. године.