Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

Izgradnja kapaciteta u oblasti Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine

U cilju izgradnje kapaciteta u oblasti Infrastrukturnih prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine (IPP FBiH), Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU) u planu rada za 2024. godinu a uz pomoć proračunskih sredstava osigurala je edukaciju uposlenika subjekata IPP FBiH i za 2024. godinu, koja će se vršiti putem kvalificiranog pružatelja usluga s iskustvom u izgradnji kapaciteta u području IPP i prostornih podataka općenito. Kao pružatelj usluga za izgradnju ovog vida odabrana je tvrtka GAUSS d.o.o. Tuzla.

Program obuke podrazumijeva tri vrste treninga, svaki sa specifičnim kompetencijama koje polaznici trebaju steći kako bi unaprijedili svoje razumijevanje tematskih oblasti. Glavni cilj je stjecanje kompetencija iz oblasti upravljanja prostornim podacima, njihove pripreme, prikaza i dijeljenja, kao i stjecanje osnovnih znanja kada je u pitanju infrastruktura prostornih podataka.

Interes za edukacijama su iskazale 24 institucije/javna poduzeća koji su prepoznati kao subjekti IPP. Tijekom cijelog mjeseca rujna održat će se 4 osnovna treninga, 5 naprednih treninga te 3 treninga vezana za INSPIRE direktivu.

Sva tri ciklusa treninga i jačanje kapaciteta u ovim oblastima predstavljaju važan korak prema jačanju infrastrukture prostornih podataka u Federaciji Bosne i Hercegovine i omogućava institucijama bolju iskoristivost prostornih podataka u svojim aktivnostima. Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove nastavlja ulagati u razvoj i obuku svojih zaposlenika ali i zaposlenika drugih institucija kako bi se osiguralo bolje korištenje prostornih podataka u budućnosti.

Studijski posjet u okviru DELEF projekta, komponenta 3 – Infrastruktura prostornih podataka

Studijski posjet u okviru DELEF projekta, komponenta 3 - Infrastruktura prostornih podataka

U periodu od 26.08. – 30.08.2024. godine realiziran je studijski posjet u okviru komponente 3 projekta DELEF; Podrška razvoju Infrastrukture prostornih podataka. Izaslanstvo je boravilo u sjedištu Geodetske uprave Kraljevine Švedske – Lantmäteriet, a imali su prigodu posjetiti i nekoliko drugih institucija, poput Državnog ureda za statistiku Švedske (SCB – Statistics Sweden), te općinu Sollentuna koja pripada metropolitanskoj oblasti Stockholma.

Izaslanstvo Federalne geodetske uprave su činili gosp. Jasmin Ćatić, koordinator komponente 3 na projektu DELEF, gđa. Jelena Zelić, član radne skupine za IPP, te gosp. Benjamin Emirhafizović, član radne skupine.

Studijski posjet je realizirana prema godišnjem planu aktivnosti DELEF projekta, a glavni cilj je bio razmjena iskustava, primjera dobre prakse u domenu implementacije mrežnih usluga, razvoja Geoportala, te aktivnosti vezanih za komunikaciju sa subjektima IPP, komunikacijske platforme, strategije i planovi. Detaljno su isplanirane i preostale aktivnosti za 2024. godinu, a izrađen je prednacrt plana za 2025. godinu kada je u pitanju komponenta Infrastrukture prostornih podataka.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove

Radno vrijeme: 08:00 - 16:00
Kontakt telefon: 033/712-616
E-mail: ipp.fbih@fgu.com.ba

Hamdije Kreševljaković br.96

Sarajevo 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.