Одржана радионица на тему: Унос и ажурирање метаподатака

Дана 12.06.2024. године, у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, одржана је радионица на тему „Унос и ажурирање метаподатака“. Радионици је присуствовало девет представника субјеката Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине (ИПП ФБиХ). Представници су присуствовали испред сљедећих субјеката:

  • Федерални хидрометеоролошки завод
  • Федерални завод за геологију
  • Фонд за заштиту околиша ФБиХ
  • Агенција за водно подручје ријеке Саве
  • Федерално министарство просторног уређења
  • ЈП Цесте Федерације БиХ д.о.о. Сарајево
  • ЈП Аутоцесте ФБиХ д.о.о. Мостар

Током радионице, учесницима је представљена нова верзија Каталога метаподатака, проведбена правила за метаподатке, те нови профил метаподатака ИПП ФБиХ. Такођер, одржана је демонстрација уноса података у Каталог метаподатака, пружајући практичан увид у процес који је кључан за одржавање ажурности и тачности просторних података.

Ова радионица представља важан корак ка унапређењу базе метаподатака и осигурава да сви субјекти ИПП ФБиХ буду адекватно опремљени знањем и алатима потребним за досљедно управљање и ажурирање просторних података и метаподатака. Након радионице, сви потребни материјали бит ће достављени учесницима како би се омогућио наставак активног уноса метаподатака за изворе просторних података који се воде у надлежним институцијама, све у складу са Законом о ИПП ФБиХ.

У складу са Планом рада за 2024. годину на пољу ИПП ФБиХ, у наредном периоду бит ће организоване и друге тематске радионице, чиме се наставља континуирана едукација и унапређење система управљања просторних података, метаподатака и мрежних услуга.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове остаје посвећена пружању подршке свим субјектима ИПП ФБиХ и континуираном побољшању квалитета и доступности просторних података.

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове​

Радно вријеме: 08:00 - 16:00
Контакт телефон: 033/712-616
Е-маил: ипп.фбих@фгу.цом.ба

Хамдије Крешевљаковић бр.96

Сарајево 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.