СВЈЕТСКА БАНКА ОДОБРИЛА НОВИ ПРОЈЕКАТ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ СЕКТОРА ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

Федерација БиХ има намјеру модернизирати и унаприједити тачност и доступност података у сектору Земљишне администрације, а путем Пројекта геопросторне инфраструктуре и процјене вриједности непокретности (Геоспатиал Инфраструцтуре анд Валуатион Енханцемент, ГИВЕ пројецт). За потребе имплементације пројекта којим ће управљати Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове, 15.05.2024. године је од одбора извршних директора Свјетске Банке одобрен зајам укупног износа 23,1 милиона еура.

Сврха пројекта ГИВЕ је превазилажење кључних изазова у Земљишној администрацији у Федерацији БиХ, а три су му главна циља:

  1. Унапређење инфраструктуре за геопросторне податке (ИПП ФБиХ, хттпс://иппфбих.гов.ба/),
  2. Ажурирање података катастра и земљишне књиге у Федерацији БиХ,
  3. Прикупљање података о некретнинама и разрада методологије за успоставу система масовног вриједновања непокретности.

Пројектом ће се повећати интероперабилност кључних скупова геопросторних података као и усаглашавање регистара земљишне администрације (катастар и земљишна књига), што ће допринијети унапређењу пословног амбијента, доношењу политика просторног планирања заснованих на подацима, те унапређењу процјене сеизмичких и климатских ризика – што је све суштински важно за изградњу одрживије и боље будућности за све становнике у Босни и Херцеговини.

Јачањем сарадње између министарстава и институција на локалном, кантоналном и ентитетском нивоу, ГИВЕ пројекат ће се усмјерити и на побољшање процеса доношења одлука. То ће се остварити путем боље доступности података те иницијатива за изградњу капацитета које могу помоћи у оптимализацији пружања јавних услуга, унапређењу управљања катастрофама и пружању информација за просторно планирање у цијелој ФБиХ.

Пројекат је у највећој мјери усклађен са стратегијом Свјетске банке за Босну и Херцеговину, усмјереном на повећање раста приватног сектора и унапређење пружања јавних услуга. Надовезује се и на Програм економских реформи земље и пружа подршку усклађивању с политикама и прописима ЕУ.

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове​

Радно вријеме: 08:00 - 16:00
Контакт телефон: 033/712-616
Е-маил: ипп.фбих@фгу.цом.ба

Хамдије Крешевљаковић бр.96

Сарајево 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.