ОДРЖАНА 5. КОНФЕРЕНЦИЈА „ДАН НАЦИОНАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА 2024“ У СКОПЈУ, СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Агенција за катастар некретнина Сјеверне Македоније (АРЕЦ) организирала је јубиларну 5. Конференцију „Дан националне инфраструктуре просторних података 2024“, у периоду 21. и 22. фебруара 2024. године у Скопју. Овогодишња конференција је испратила актуелне трендове када је у питању инфраструктура просторних података како у региону тако и шире.

У оквиру четири сесије, распоређене на два радна дана, представљен је напредак на пољу ИПП-а земаља из регије, значај и бенефити ИПП-а са аспекта академског сектора, те бенефити са аспекта свакодневних корисника просторних података. Конференција је имала међународни карактер, а суђеловале су геодетске управе и агенције за катастар из Хрватске, Словеније, Косова, Албаније, Низоземске, Грчке, као и представници испред Републике Српске и Федерације БиХ.

На конференцији је испред Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове суђеловао госп. Јасмин Ћатић, који је у оквиру сесије 2 одржао презентацију на тему „Нова стратегија за ИПП у Федерацији БиХ базирана на ИГИФ-у“. У оквиру презентације дат је преглед процеса израде новог стратешког документа за потребе инфраструктуре просторних података у Федерацији БиХ, а који је базиран на савременим трендовима у области управљања геопросторним подацима.

Кроз разне презентације, предавања и дискусију истакнута је важност просторних података, потребе за развојем капацитета, примјене нових технологија, те будућност ИНСПИРЕ-а и ИПП-а.

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове​

Радно вријеме: 08:00 - 16:00
Контакт телефон: 033/712-616
Е-маил: ипп.фбих@фгу.цом.ба

Хамдије Крешевљаковић бр.96

Сарајево 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.