Студија оквира за лиценцирање просторних података – анкетно прикупљање информација

Студија оквира за лиценцирање просторних података - анкетно прикупљање информација

Поштоване колегице и колеге, представници субјеката ИПП ФБиХ и друге заинтересиране стране,

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове као координационо тијело Инфраструктуре просторних података (сукладно Закону о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине, Службене новине ФБиХ бр. 55/21)  у склопу реализације Плана рада на успостави, одржавању и развоју ИПП ФБиХ за 2024. годину проводи активност израде студије оквира за лиценцирање просторних података. Циљ израде ове Студије је истраживање могућности и предувјета успоставе свеобухватног и транспарентног оквира лиценцирања за просторне податке унутар Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине. Овај оквир ће бити у складу с ИНСПИРЕ Директивом ЕУ, осигуравајући интероперабилност и усклађеност с европским стандардима, док истовремено адресира специфичне потребе и изазове ФБиХ. Примарна сврха Студије је подржати лакшу размјену, поновну употребу и дијељење просторних података између различитих институција, организација и појединаца у ФБиХ. Кроз дефинирање јасних правила и услова кориштења података, намјера је смањити правну несигурност и олакшати приступ вриједним информацијама које су кључне за доношење одлука у различитим секторима, као што су просторно планирање, управљање околишем, економски развој и јавна управа.

Претходно је проведена јавна набавка за вршење услуга те је одабран пружатељ услуга. Гаусс д.о.о. Тузла са одговарајућим стручним тимом који ће у сурадњи са координационим тијелом и другим субјектима ИПП ФБиХ извршити израду студије.

Сукладно методологији израде Студије, предвиђено је прикупити информације од ИПП субјеката и других заинтересираних страна о тренутним праксама, потребама и изазовима с којима се суочавају у вези с лиценцирањем просторних података. Лиценцирање (дозволе) просторних података и услуга (сервиса) подразумијева јасно дефинирање увјета кориштења и евентуална ограничења.

Упитник ће бити доступан онлине од 11.10. до 31.10.2024. и истоме се једноставно приступа путем УРЛ-а: https://gauss.ba/ipp-anketa/

Љубазно молимо субјекте ИПП ФБиХ за сурадњу и попуњавање упитника који неће одузети превише времена и једноставан је за испунити.