Усвојена Проведбена правила за попуњавање регистара ИПП ФБиХ и Проведбена правила за метаподатке ИПП ФбиХ

Усвојена Проведбена правила за попуњавање регистара ИПП ФБиХ и Проведбена правила за метаподатке ИПП ФбиХ

Вијеће за инфраструктуру просторних података Федерације БиХ је на редовној 42. сједници одржаној у Сарајеву 04.09.2024. године усвојило Проведбена правила за попуњавање регистара ИПП ФБиХ и Проведбена правила за метаподатке ИПП ФБиХ.

Усвајањем Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине („Службене новине Федерације БиХ“, број: 55/21) створени су предуслови и потреба за израду поџаконских прописа које на приједлог Координационог тијела доноси Вијеће ИПП ФБиХ. Законски основ за доношење ових проведбених правила је члан 12., 13. и члан 14. Закона о ИПП ФБиХ који предвиђају доношење проведбених прописа којима ће се дефинирати метаподаци и технички услови интероперабилности, хармонизација и дијељење извора просторних података.

Проведбеним правилима за попуњавање регистара ИПП ФБиХ уређује се поступак уноса података у Регистре инфраструктуре просторних података. Технички дио проведбе ових правила, детаљнији напутци и појашњења садржана су Упутама за испуњавање Регистра субјеката и Регистра извора ИПП, које такођер усваја Вијеће ИПП ФБиХ и чине саставни дио ових Проведбених правила.

Проведбеним правилима за метаподатке ИПП ФБиХ прописују се критерији, норме и начин према којем се документирају и размјењују метаподаци субјеката инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине, а укључују и Упуте за попуњавање Каталога метаподатака ИПП ФБиХ, Профил метаподатака, Спецификацију за метаподатке ИПП ФБиХ и Рјечник за метаподатке ИПП ФБиХ.

Усвајањем ових поџаконских прописа, субјекти ИПП ФБиХ, Координационо тијело, као и корисници просторних података остварују значајне предности. За субјекте ИПП ФБиХ, ова правила пружају јасне смјернице о томе како досљедно уносити податке у регистре, чиме се осигурава стандардизација и квалитет података на нивоу цијеле Федерације. Координационом тијелу омогућава се ефикаснија координација и наџор над уносом података, као и лакше управљање регистрима и метаподацима. Корисници података, с друге стране, добивају приступ боље организираним и поузданим просторним подацима, што олакшава њихову употребу и анализу. Проведбена правила јачају интероперабилност и хармонизацију података, олакшавајући њихово дијељење и кориштење међу различитим институцијама.

Ова правила ће бити објављена у службеним гласилима ФБиХ и на службеној њеб страници ИПП ФБиХ, чиме ће се осигурати транспарентност и доступност свим заинтересованим странама.

Одржана четрдесет друга сједница Вијећа ИПП ФБиХ

Одржана четрдесет друга сједница Вијећа ИПП ФБиХ

Дана 04. септембра 2024. године одржана је четрдесет друга сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

На сједници Вијећа су разматране наредне тачке дневног реда:

  1. Утврђивање дневног реда 42. сједнице Вијећа ИПП ФБиХ;
  2. Усвајање Записника са претходне 41. сједнице Вијећа ИПП ФБиХ;
  3. Информација о реализацији Плана рада на успостави, одржавању и развоју ИПП ФБиХ за 2024. годину;
  4. Информација о статусу активности радних група од претходне сједнице;
  5. Усвајање Проведбених правила за попуњавање регистара ИПП;
  6. Усвајање Проведбених правила за метаподатке ИПП ФБиХ;
  7. Информација о новом донаторском пројекту Краљевине Холандије;
  8. Информација о планираном одржавању 5. конференције „Дани ИПП Федерације БиХ“;
  9. Разно.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је као Координационо тијело ИПП ФБиХ припремила информације члановима Вијећа о проведби Плана рада на успостави, одржавању и развоју ИПП ФБиХ за 2024. годину. У складу са Стратегијом ИПП-а за период 2023-2027. године и акционим планом за 2024. годину наставило се са активностима везаним за повећање броје субјеката и доступних извора како би се подигнуо ниво доступности те интероперабилности просторних података.

Усвајањем Закона о ИПП ФБиХ створени су услови и потреба за израду поџаконских прописа. Током 2024. године кроз реализацију овог Плана уз подршку радних група ИПП развијао се формални оквир односно проведбени прописи сукладно члану 14. Закона о ИПП. На 42. сједници је Вијеће ИПП-а усвојило Проведбена правила за попуњавање Регистара инфраструктуре просторних података и Проведбена правила за метаподатке ИПП Федерације Босне и Херцеговине.

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове​

Радно вријеме: 08:00 - 16:00
Контакт телефон: 033/712-616
Е-маил: ипп.фбих@фгу.цом.ба

Хамдије Крешевљаковић бр.96

Сарајево 71000

©FGU 2024, ALL RIGHTS RESERVED.