Као помоћ субјектима приликом дефинирања ИНСПИРЕ/НИПП теме/тема којој припадају њихови просторни подаци, ИНСПИРЕ је развио интерактивну платформу ИНСПИРЕ спецификација података (ИНСПИРЕ Интерацтиве Дата Специфицатионс), која подржава и помаже субјектима приликом имплементације ИНСПИРЕ-а, а коју чине двије апликације: Пронађи своје подручје (Финд yоур сцопе) и Спецификација података (Дата специфицатионс).

Дефиниције и описи тема просторних података ИПП-а, скупине И, ИИ и ИИИ могу се пронаћи на страницама ИПП-а, а оригиналан документ на енглеском језику може се пронаћи на интернетским страницама ИНСПИРЕ-а.

Као помоћ у избору теме може се користити и слиједећи алат за избор тема, развијен од стране ИНСПИРЕ-а: хттпс://инспире-регадмин.јрц.ец.еуропа.еу/датаспецифицатион/ФиндYоурСцопе.ацтион Такођер се могу користити и спецификације тема података: хттпс://инспире.ец.еуропа.еу/Тхемес/Дата-Специфицатионс/2892

Просторни подаци обухваћени ИПП-ом су распоређени према темама просторних података:

Анеx 1:
Координатни референтни системи,
Системи географских мрежа,
Географска имена,
Управне јединице,
Адресе,
Катастарске честице,
Саобраћајне мреже,
Хидрографија,
Заштићена подручја,
Подаци о мински сумњивим подручјима.

Анеx 2:
Висине,
Покров земљишта,
Ортофото снимке,
Геологија.

Анеx 3:
Просторне јединице за статистику,
Зграде,
Тло,
Кориштење земљишта,
Лјудско здравље и безбједност,
Комуналне и јавне услуге,
Системи за надзор околине,
Производна и индустријска постројења,
Системи за пољопривреду и аквакултуру,
Распрострањеност становништва – демографија,
Подручја управљања/заштићена подручја/уређена подручја и јединице за извјештавање,
Подручја природних опасности,
Атмосферски услови,
Метеоролошко-географска обиљежја,
Океанографско-географска обиљежја,
Морске регије,
Биогеографске регије,
Станишта и биотопи,
Распрострањеност врста,
Извори енергије,
Извори минерала.

ИНСПИРЕ алат за провјеру повезаности извора (енгл. Ресоурце линкагес цхецкер тоол) намијењен је свим пружатељима ИНСПИРЕ података и услуга, као и свим изводитељима мрежних услуга за потребе провјере повезаности метаподатака извора просторних података (скупа података, услуга прегледа и преузимања). Алат омогућава провјеру извора просторних података који су већ преузети на ИНСПИРЕ геопортал, као и метаподатака нових извора који су тек израђени. Примјеном алата добива се извјешће о потенцијалним проблемима, који се односе на исправност успостављених веза метаподатака између извора просторних података идентифицираних тијеком преузимања на ИНСПИРЕ геопортал. Приступ ИНСПИРЕ алату за провјеру повезаности извора омогућен је на сљедећој повезници: http://inspire-geoportal.ec.europa.eu/linkagechecker.html.

Платформа (https://www.geo-train.eu/) је дио службене књижнице за обуку ИНСПИРЕ базе знања и састоји се од скупа тренинг модула везаних за ИНСПИРЕ директиву.У ИНСПИРЕ књижници за едукацију објављена су три нова модула који обрађују актуалне теме с којима се ​државе чланице тренутно суочавају у процесу имплементације ИНСПИРЕ-а. Уз нове модуле у ИНСПИРЕ књижници за едукацију доступни су бројни едукацијски материјали који су осигурани од стране Еуропске комисије, Еуропске околишне агенције, али и осталих истраживачких пројеката и других дионика. Приступ ИНСПИРЕ књижници је бесплатан, но потребна је регистрација корисника. Теме нових едукацијских модула су:

  • Начела за усклађивање података и метаподатака према ИНСПИРЕ
  • Од ИНСПИРЕ-а до е-Управе
  • Праћење и разумијевање нових геопросторних технологија.

Такођер, ажуриран је модул ИНСПИРЕ мрежне услуге те додан нови видео који корисницима појашњава користи употребе ИНСПИРЕ података те примјере добре праксе у ИНСПИРЕ имплементацији. ИНСПИРЕ едукацијски модули доступни су свим дионицима ИПП-а на сљедећој повезници https://inspire.ec.europa.eu/portfolio/training-library.

Сврха ИНСПИРЕ референтног валидатора је помоћи пружатељима података, извођачима и националним координаторима у провјери задовољавају ли скупови података, мрежне услуге и метаподаци захтјеви дефинирани ИНСПИРЕ техничким смјерницама. Валидатор пружа детаљне извјештаје о тестирању како би имплементаторима помогло разумјети колико добро раде њихови подаци, услуге, метаподаци или софтверска рјешења (или гдје су можда потребна побољшања).

Валидатор се темељи на апстрактним и извршним испитним пакетима договореним између држава чланица и Комисије у ИНСПИРЕ Групи за одржавање и имплементацију, а укључује службу за помоћ за рјешавање повратних информација (хелпдеск), извјешаје о грешкама и захтјеве од стране ИНСПИРЕ.

На ИНСПИРЕ страници можете погледати дневник промјена тренутачних и прошлих издања те планирана  будућа издања ИНСПИРЕ референтног валидатора.

Дана 15. липња/јуна 2021. године,  објављена је најважнија годишња надоградња ИНСПИРЕ референтног валидатора. У овој надоградњи ИНСПИРЕ валидатор ће укључивати правила валидације која ће се примјењивати у процесу праћења на крају године, тј. референтне тестове према којима се мјери сукладност ИНСПИРЕ извора које су објавиле државе чланице.

Како би субјекти ИПП-а и извођачи имали довољно времена да припреме своје изворе за рок праћења у просинцу, сваке године главно издање ИНСПИРЕ референтног валидатора објављује се неколико мјесеци унапријед (у липњу/јуну). Конкретно, све веће промјене (тј. промјене које тестове чине рестриктивнијима као и нови тестови) ће бити укључене у верзији ИНСПИРЕ референтног валидатора објављеног 15. липња, након чега се тестови неће построжавати све до годишњег праћења у просинцу/децембру.